Ангажимент на подателя е да осигури опаковка на пратката, както и надеждно укрепване и уплътняване на съдържанието в рамките на самата опаковка за безопасно наземно транспортиране и доставка.
Опаковката трябва да е надеждна за опазване на съдържанието на пратката, да осигурява твърдост и надеждност на пратката, да има вътрешна и външна изолация на предметите срещу механични увреждания. Пратки, покрити само с полиетиленово фолио и/или тънка хартия се считат за неопаковани.

Принципи на правилно опаковане

Уверете се, че кашонът позволява достатъчно място, за да подплатите продукта от всички страни. Чупливите стоки трябва да бъдат опаковани в двоен гофриран картон, за да устоят на множество външни и вътрешни физически влияния. Повторната употреба на старите картонени опаковки е наред – при условие че те са в добро състояние и нямат отвори, пукнатини или повреди в ъгъла.
Съдържанието трябва да остане здраво в опаковката. Не трябва да има място за движение (по-малко от 10 мм). Не използвайте насипно пълнене - позволявайте движение по време на транспортиране.
Вътрешните опаковъчни материали се използват за обездвижване на продукти в кутията, застопоряване на продукта на едно място или запълване на празнина. Подплънките трябва да могат да поемат удар и вибрации. За чувствителните продукти са необходими материали, които се огъват и връщат в първоначалната си форма, а всеки чувствителен артикул трябва да бъде опакован отделно. Съдържанието никога не трябва да влиза в контакт с външната страна на опаковката.
Допустимите размери на пратките са както следва:
  • вътрешни пратки: максималното тегло на пакет 50 кг, максимално тегло на палет – 500кг. Максимална дължина на пратка – 3 м без съгласуване и 6 м след съгласуване на тел. 0885600007.
  • международни пратки: 150/100/100 см и тегло максимум 50 кг за единичен пакет (за определни дестинации теглото е лимитирано до 32 кг за единичен пакет - за повече информация:  Условия международни пратки
  • за повече информация за нестандартни пратки: тел. 0 700 10 100.